Rut-avdraget: Så fungerar det vid anlitande av städhjälp

Att hålla hemmet rent och städat kan vara en tidskrävande och energikrävande uppgift, särskilt för de som är upptagna med arbete, familj och andra engagemang. Lyckligtvis finns det tjänster för hushållsrengöring tillgängliga som kan avlasta dig från dessa uppgifter, och ännu bättre – du kan göra anspråk på skattereduktion genom Rut-avdraget när du anlitar dessa tjänster. Här är en detaljerad gå igenom hur Rut-avdraget fungerar med hjälp av städhjälp.

Vad är Rut-avdraget?

Rut-avdraget är en skattereduktion som gäller när du anlitar vissa tjänster i hemmet. Avdraget, som står för Rengöring, Underhåll och Tvätt, infördes 2007 som en del i regeringens strävan att minska svartarbete och skapa jobb. Det har sedan dess blivit en värdefull hjälp för hushåll som anlitar tjänster som hushållsrengöring, trädgårdsarbete samt mindre reparation och underhåll.

Hur mycket kan man dra av?

Från 2021 är det möjligt att göra avdrag för 50 procent av arbetskostnaden för rut-tjänster upp till en gräns på 50 000 kronor per person och år. Om du är över 65 år är gränsen 100 000 kronor per år. Det betyder att om totala arbetskostnaden för städtjänst för ett år var 40 000 kronor, kan du dra av 20 000 kronor från skatten.

Vilka tjänster omfattas av Rut-avdraget?

En mängd olika tjänster omfattas av Rut-avdraget beroende av vilket område det rör. Inom städning kan du dra av för exempelvis hemstädning, fönsterputs, storstädning och flyttstädning. Det gäller både in- och utvändigt arbete och kan även inkludera rengöring av altan eller balkong.

Hur gör man anspråk på Rut-avdraget?

Det vanligaste sättet att göra anspråk på Rut-avdraget är genom att anlita en städfirma som erbjuder denna tjänst. Företaget ska vara godkänt av Skatteverket och ska själva sköta all administration kring avdraget. Det är även viktigt att du som kund har tillräckligt med preliminärskatt för att täcka avdraget och att du får en specifikation på vilka tjänster du betalat för och hur mycket av priset som är arbetskostnad, som Rut-avdraget gäller för.

Viktiga saker att tänka på

Det är några viktiga saker som man bör tänka på när det kommer till Rut-avdraget. För det första kan avdraget endast görs för arbete som utförs i den egna bostaden eller på tomten. För det andra kan avdraget inte överlåtas eller delas mellan olika personer. Slutligen, du kan bara göra avdrag för arbetskostnaden, inte för material eller resekostnader.

Sammantaget är Rut-avdraget ett effektivt sätt för att göra det mer överkomligt att anlita städhjälp. Det kan vara en värdefull resurs för att bevara tid och energi samtidigt som man kan njuta av ett skinande rent hem.

Vanliga frågor

Vad innebär Rut-avdraget?

Det innebär en skattereduktion som du kan ta del av när du anlitar vissa tjänster inom hushållet. Avdraget gäller arbetskostnaden för tjänsterna och du kan göra avdrag upp till ett belopp på 50 000 kronor per år.

Hur stort är Rut-avdraget?

Du kan dra av 50 procent av arbetskostnaden för rut-tjänster upp till en gräns på 50 000 kronor per person och år. För dig som är över 65 år är gränsen höjd till 100 000 kronor per år.

Vilka tjänster ingår i Rut-avdraget?

En rad olika tjänster ingår i Rut-avdraget. Inom städning kan du dra av för sådant som hemstädning, fönsterputsning, storstädning och flyttstädning.

Hur får jag Rut-avdraget?

Du kan få Rut-avdraget genom att anlita en godkänd tjänstleverantör som sedan sköter all administration kring avdraget. Du behöver dock ha tillräckligt med preliminärskatt för att kunna dra nytta av avdraget och även få en specificerad faktura på vilka tjänster du har betalat för.

Kan jag dela mitt Rut-avdrag med någon annan?

Nej, du kan inte dela ditt Rut-avdrag med någon annan. Rut-avdraget är personligt och kan inte överlåtas.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*